Kraft bakom kulisserna

Anonim

EcoTec Plus, från H72cm x W44cm x D33.5cm, från ca £ 1.250, Vaillant

Tänker du byta ut din panna? Vi tittar på de bästa alternativen

Trots det ursprungliga utlägget kommer det att spara pengar om man byter ut en gammal kedja, särskilt en mer än 15 år och behöver reparera. Uppdatering till en A-märkt kondenseringskedja kan göra ditt system upp till 90 procent mer effektivt, säger Martyn Bridges, chef för teknisk support hos Worcester Bosch Group.

Att köpa en ny och effektiv modell är ett av de snabbaste sätten att förbättra ditt hem energiklassificering och minska koldioxidutsläppen med 15-30 procent enligt Center for Alternative Technology. Nya pannor tenderar att vara mer kompakta; Det är också lättare att hitta delar för en aktuell panna och det gör att du kan uppgradera ditt värmesystem för att lägga till solpaneler eller golvvärme.

VAD ÄR MIN OPTIONER?

Storleken på din fastighet och ditt värme- och varmvattenbehov kommer att avgöra vilken panna som är bäst. Alla kedjor måste nu kondensera för att uppfylla regler och det finns tre huvudtyper:

KOMBINATION ELLER COMBI-BOILER Dessa värmevatten är direkt från elnätet så att du bara betalar för vad du använder. Detta sparar pengar och varmt vatten levereras vid huvudtryck. De är idealiska om du har upp till två badrum och begränsat utrymme.

Regelbunden (OPEN VENT) BOILER Att arbeta med principen om lagrat vatten, dessa kräver en separat varmvattenberedare. Dess storlek bestämmer hur många badrum som kan levereras. Regelbundna kedjor kräver mer utrymme än antingen en kombi- eller systempanna (se nedan), eftersom de ofta behöver en expansionstank på loftet. Denna typ är bra för bostäder med mer än två badrum och där varmvattenanvändningen är hög men vattentrycket är lågt. De är kompatibla med solvärmesystem och golvvärme.

SYSTEMKÄLLARE Dessa använder också lagrat vatten, vilket gör det möjligt att mata flera varmvattenkranar samtidigt, perfekt för större bostäder. De flesta av huvudkomponenterna i uppvärmnings- och varmvattensystemet är inbyggda. Det betyder att de är effektivare och mindre utrymme att konsumera, eftersom det inte finns något behov av ett foder eller expansionsfartyg på loftet. De är anslutna till en varmvattenbehållare eller ett mer traditionellt lågtryck, tankmatad cylinder. De kan användas med solvärmesystem och golvvärme.

ECOGEN BOILERS Vägghängda pannor som producerar värme och varmvatten, dessa skapar också el som biprodukt. De kan minska koldioxidutsläppen med upp till 40 procent och elräkningar med cirka 600 pund per år. Baxi Ecogen är en ledande modell. Den största nackdelen är priset, cirka £ 8, 000.

Kostnader och överväganden

SEDBUK (säsongens effektivitet för inhemska pannor i Storbritannien) är effektivitetsbedömningen av en panna. Den representerar den genomsnittliga årliga effektiviteten som uppnåtts i ett typiskt hem. "A-rated är det mest effektiva, eftersom det blir mer än 90 procent av bränslet i användbar energi", säger Martyn. "En kedja G-rated eller under kommer att vända mindre än 70 procent av bränslet till användbar värme - effektivt slösa 30 pence eller mer för varje bränsle som används."

RÄTTFITTEREN Ditt val kommer vanligtvis att komma ner till ett större energibolag som British Gas eller ett lokalt företag. Det lönar sig att shoppa. Om du stöter på en panna föredrar du det, diskutera det med din installatör och tryck inte på vad de föreslår.

 • Kontrollera alltid att din installatör är upptagen på Gas Safe Register - besök gassaferegister.co.uk för mer information.
 • Se glow-worm.co.uk för 'Välja en gaspanna installatör' en användbar guide för att hitta ett oberoende installatör.
 • Boilerskrappssystemet registrerade kostnaden för mer än 118 000 nya pannanläggningar som genomfördes i England 2010. Den genomsnittliga kostnaden för att installera en ny panna var £ 2 459. De som installerats av energileverantörerna kostar mest på £ 3.169, medan kedjor installerade av små lokala företag kom i de billigaste på £ 2 347. Det genomsnittliga pannanläggningspriset var högre i London och södra England och lägre i Midlands och norra England.

VET DINA MÄRKEN

 • Baxi (baxi.co.uk) har ett brett sortiment, inklusive gas, flytande petroleumgas (LPG) och biomassakedjor, plus Ecogen, som också genererar låg kostnad, lågkol elektricitet.
 • Glödmask (glowworm.co.uk) erbjuder en användbar systemkedja, som lagrar mycket varmt vatten för större familjer.
 • Grant (grantuk.com) är specialist inom oljeeldade och biomassakedjor.
 • Potterton (potterton.co.uk) har combi, värme-bara och golvstående modeller.
 • Vaillant (vaillant.co.uk) erbjuder combi, system och regelbundna (öppna ventiler) pannor.
 • Worcester Bosch (worcester-bosch.co. Uk) har combi, system, regelbundna, oljeeldade och LPG-pannor.

Oljebeständiga försök och konsekvenser Två faktorer bidrar till ökad popularitet av oljeeldad uppvärmning: fler bostäder byggs på landsbygden, där naturgas kan vara knappa och husägare som vill frigöra utrymme i kök eller badrum, som en oljeeldad panna är monterad utanför huset. Men enligt siffror från Which? konsumentforskning är olja inte det mest ekonomiska bränslet. Den genomsnittliga årliga kostnaden för uppvärmning av olja för ett hus med tre sovrum är cirka 1 355 £, jämfört med mellan 770 £ och 950 £ för gas, beroende på effektiviteten hos din panna och 1, 300 £ för LPG, det andra vanligaste alternativa bränslet . Nyckeln till att göra olja så kostnadseffektiv som möjligt är att installera den mest effektiva pannan som du kan hitta. Grant och Worcester Bosch är två ledande företag som specialiserar sig i oljeeldade pannor.

Oljebaserad grund och budgetering John Thompson, VD för VVS-föreningen (APHC), förklarar grunderna:

 • Oljeeldade system matas av en yttre tank. Detta måste vara korrekt placerat och säkrade bort från ditt hus. Om du vill passa ett oljeeldat system bör du kontakta en oljespecialist, som kan ge råd om oljetankens bästa läge och typ av system. Hitta en genom APHC på aphc.co.uk.
 • En liknande typ av panna används men ett oljeeldat system kan vara dyrare att betjäna än en gas.
 • I kalla stavar kan du använda mer bränsle än vad du hade budgetat för och kan behöva beställa mer (under vintern kan kostnaden för bränsleolja stiga på grund av ökad efterfrågan). Det finns också nackdelen med att behöva vänta på leverans, så du måste behålla tillräckliga bränslelager för att täcka dagarna medan du väntar. Under de senaste åren har prisökningarna också ökat med antalet bränsleoljor från tankar.

För en enkel guide till pannor och pannajargon, ladda ner Vaillant Plain English Guide to Boiler Jargon på vaillantthinksahead.co.uk, emailor ring 01773 596 013 - fråga helt enkelt Boiler Jargon-häftet och ge ditt namn och adress.