En titt på uppsättningen av den stora Gatsby med produktion och kostymdesigner Catherine Martin

Anonim

Courtesy of Warner Bros. Pictures

Efter att ha tagit hand om 1900-talet bohemiskt Paris i Moulin Rouge och bringar Shakespeare in i 1900-talet med Romeo + Juliet, sätter den visionära filmskaparen Baz Luhrmann sin egen spinn på Jazz Age-kulturen, romantiken och dramatiken i The Great Gatsby . Som han ofta gjorde, vände han sig till sin fru och täta samarbetspartner, två-time Academy Award-vinnaren Catherine Martin, att göra produktion och kostymdesign för filmen. Det sköts helt och hållet i Sydney, Australien, vilket innebar att duo måste bygga de flesta av filmens uppsättningar från början. Resultatet är en livlig och överdådig värld fylld med autentiska detaljer, men utan nostalgi - vilket är exakt hur de föreställer sig att Fitzgerald skulle ha sett New York City i hans dag.

Housebeautiful.com: Hur fungerar din designprocess?

Catherine Martin: Baz hade tänkt på att göra The Great Gatsby i 10 år, men vi började bara utveckla manuset för tre år sedan. Baz är en visualist, så han kommer alltid att ha en mycket speciell mental bild för hur han vill se en berättelse som kommer till liv. I de inledande designinstruktionerna för ett projekt kan han få till bordet allt från ett verbalt koncept för att riva arken på en skiss som han har dragit sig till. Alternativt kan han tilldela särskilda forskningsprojekt, vilket i sin tur kommer att avslöja vad designspråket i slutändan ska vara.

Varje Baz Luhrmannfilm har en sådan distinkt visuell tolkning, en unik snurr på något klassiskt, som Romeo + Julies moderna inställning och Moulin Rouges färgglada ta på sig det bohemiska Paris. Vilken typ av utseende och känsla försökte du uppnå med den här filmen?

En av Bazs huvuddesignriktlinjer för utseendet på denna speciella film var att han inte ville ha en nostalgisk, sepia-tonad New York City på 1920-talet. Han ville att New York vi skapade för att känna sig som levande, modern och spännande som den skulle ha känt till Fitzgerald 1922.

Vilken forskning har du gjort när du utformar filmens uppsättningar?

Vi gör en extra stor mängd forskning för alla projekt. För denna film besökte vi biblioteken på Fashion Institute of Technology och Costume Institute på Metropolitan Museum of Art, både i New York; läs allt vi kan om författaren; hällde över akademiska bedömningar om romanen; och tittade på historiska analyser av tidsperioden.

Filmen sköts i Australien, men den ligger i Long Island och New York City. Gjorde det ge dig mer frihet att skapa ett distinkt och annorlunda utseende?

Två av huvudpersonerna i boken är faktiskt de platserna: Long Island och New York City, så det var väldigt viktigt för oss att vi försöker fånga den korrekta essensen, smaken och naturen av den tiden och de platserna. En av de fina sakerna att arbeta i Sydney var att vi kunde skapa egna miljöer, men de var fortfarande baserade på historisk bildning.

Du utformade både uppsättningarna och kostymen för filmen. Har en påverkat den andra?

Jag trivs verkligen med att utforma både uppsättningar och kostymer, eftersom dialogen mellan de två är absolut nödvändig för att betjäna historien på en effektiv och tydlig väg för publiken. Dessa två delar måste arbeta hand i hand, och jag hoppas ständigt att de har en aktiv och övertygande dialog. Boken var vår primära källa och inspiration. Dess beskrivningar var det avgörande inflytandet på karaktärernas och landskapets utseende.

The Great Gatsby filmade i 3D. Har det påverkat dina designval och idéer?

På ett sätt tror jag att Baz alltid har riktat sig till 3D. Han anser allt i skottet: den djupa bakgrunden, extrema förgrunden, längst till vänster och höger. Vi var båda medvetna om att göra det mesta av det han kallar "den mest bländande 3D visuella effekten", som är skådespelarna. Hur de är inramade i ett utrymme gör det möjligt för publiken att förstå exakt var de är. När det gäller costuming blir textur en mycket viktig berättande enhet.

Vilket visuellt element är du mest stolt över?

Jag tror att vi berättade historien i ett visuellt språk som uttrycker Bazs vision och hjälper publiken att veta vem karaktärerna är och varför de gör vad de gör.