9 Gamla Hollywoodfilmer Alla behöver titta

Anonim

Getty / Everett

Nu när Feud: Bette och Joan har luftat sin jakande finale, är du kvar med ett gammalt Hollywoodformat hål i ditt visningsschema och hjärta. Men om de hemliga, dolda och / eller bortglömda historierna av tidig Hollywood är av intresse för dig, så är du fast besluten att redan ha Karina Longworths You Must Remember detta i din podcastrotation. Sedan 2014 har Longworth vävt fascinerande sant livsserier om Hollywoods första århundrade, med årstider av episoder som täcker ämnen från svartlistan och Charles Manson till en djupdykning i Joan Crawfords karriär.

Karina Longworth

I år kurerade Longworth en samling till Warner Archive, en streamingvideotjänst som hämtar hundratals klassiska filmer, från västerländska och filmnära till musikaler (tänk på det som Netflix i klassisk Hollywood). Var och en av filmerna i Y ou måste komma ihåg Denna samling knyter samman med en episod av podcasten, så du kan titta på filmen och sedan vända på din telefon för lite djupdykning.

Och ja, den här listan inkluderar en hälsosam dos av både Bette och Joan, tillsammans med en mängd andra silver-skärmstjärnor, inklusive Marilyn Monroe, Carole Lombard och även Ronald Reagan. Här, de nio filmerna du behöver se för att förstå Old Hollywood, som förklaras av Longworth.

1) West Point (1927)

En av Joan Crawfords tidigaste roller var i denna tysta epoken romantiska drama om en arrogant kadett (William Haines) som finner kärlek med Joan's Betty strax innan ett stort fotbollsmatch.

Karina Longworth: "Jag var väldigt exalterad att se detta i Warner Archive. För att se Joan Crawford i den tysta eran, när hon var så ung, är det verkligen en uppenbarelse. Det var också en film som hon gjorde med Billy Haynes, som folk kommer ihåg nu som denna Hollywood-skådespelare, som i grunden tvångs från Hollywood för att vara homosexuell och blev sedan inredningsarkitekt. Men han och Joan bildade den här vänskapen medan de gjorde den här filmen som varar hela livet.

Billy Haynes och Joan Crawford i West Point.

Everett

2) Bombshell (1933)

Den här pre-Hays-koden, den romantiska komedinstjärnan Jean Harlow, är en sexpottfilmskådespelerska som är desperat att se över hennes vampyrbild och leva ett normalt liv, men saboteras av hennes studiopublicist (Lee Tracy), som är hemligt kär i henne.

KL: "Det här är förmodligen min favoritfilm på listan. Jag tycker att det är en film som många inte vet om, men det var en av Hollywoods bästa satirer, och förmodligen en av de bästa från 1930-talet. Det är verkligen en metaprestation från Jean Harlow - hon spelar med många idéer som folk har om vem hon är av kamera, en uppfattning om att hon är oerhört glamorös, men också det är hon som du kanske vet. Inte en tjej bredvid men en tjej du kan träffas i en bar.

" Bombshell handlar om en filmstjärna som på något sätt hänvisar till Jean, men det är också baserat på Clara Bow, som var ex-flickvän till regissören Victor Fleming. Det spelar på dessa riktiga referenser på ett sätt som jag tror kan vara riktigt melankolsk, men Jean är som Teflon och kan absorbera saker som borde vara otroliga förolämpningar. De snäll rullar precis utanför henne, vilket förvandlar det till något där hon inte är skämtets skott - hon kontrollerar skämt. Hon är en smart komiker, vilket är något som går vilse när du tänker på henne som den tragiska bombshallen. Samma med Marilyn Monroe. "

Mary Forbes, Frank Morgan och Jean Harlow i Bombshell.

Getty Images

Ronald Reagan i Knute Rockne: All American.

Getty Images

3) Knute Rockne: All American (1940)

Ronald Reagan stjärnor i denna sportbiopic som George "The Gipper" Gipp, en legendarisk collegefotbollsspelare som dog på 25, bara dagar efter att leda sitt lag till en spektakulär seger.

KL: "Jag tror att det finns två filmer som folk som känner till Reagan som en skådespelare skulle veta om. En är Kings Row, vilken är denna luriga tvålopera där han har sina benen huggade av en läkare med våld. Knute Rockne: All American, där han spelar den här berömda fotbollsspelaren som dog väldigt ung. Pat O'Brien [som fotbollstränare Knute Rockne] har denna berömda linje "Låt oss vinna den här för Gipper!" vilken Reagan senare använde som en politisk slogan. Det här är en av hans två stora stjärnavarv. "

4) Babes på Broadway (1941)

Mickey Rooney & Judy Garland spelar stjärnögda barn med Broadway-ambitioner i den tredje delen av MGMs "bakgårdsmusikserie" -serie, som alla spelade Rooney och Garland som livliga tonåringar som sätter på sina egna shower.

KL: "Det här är en annan film som jag inte nödvändigtvis älskar, men jag gjorde en episod under vår MGM-säsong om Mickey Rooney och Judy Garland som barnstjärnor på MGM. Louis B Mayer höll något hyfsat på familjeinnehåll och bakom kulisserna, särskilt när de kom till puberteten och blev väldigt kända, Judy och Mickey kämpade verkligen med många saker som inte skulle anses vara familjevänliga. Babes på Broadway är en av de mer kända filmerna Judy och Mickey sammanställd, och när folk pratar om den klichen att "sätta på en show i en ladugård", så kommer det här från. "

Judy Garland och Mickey Rooney i Babes på Broadway.

Getty Images

5) Herr och Fru Smith (1941)

Med Carole Lombard och Robert Montgomery som ett par som upptäcker att deras äktenskap inte är lagligt giltigt är detta den enda rena komedin Alfred Hitchcock som någonsin gjorts i Amerika.

KL: "Jag valde faktiskt detta för Carole Lombard snarare än Hitchcock. Det här var hennes näst sista film, och i podcasten går jag in i hennes död, och hur Clark Gable hanterade det som inte var så bra. av hennes sista epitaf som skådespelerska. "

Carole Lombard och Gene Raymond i Mr och Mrs Smith.

Everett

6) Panama Hattie (1942)

Lena Horne i Panama Hattie.

Getty Images

Anpassad från Cole Porter Broadway-hit, ser den här musikalen en salongägare (Ann Sothern) i Panama för en övre klass gäst, men det är mest anmärkningsvärt att presentera två musikaliska nummer från Lena Horne, den första afroamerikanska i Hollywood för att skriva under ett långsiktigt kontrakt med en stor filmstudio.

KL: "Det här är en film jag valde på grund av den musikaliska prestationen från Lena Horne. Lena podcast episoden är en av mina favoriter eftersom hon var någon som talade mycket vältaligt om hennes egna kampar, så jag kunde använda mycket av henne egen röst i showen, hon undertecknades och marknadsfördes av MGM som den första svarta ledande damen, och de gav aldrig henne chansen att faktiskt vara det. Hon var i två helt svarta musiker, Cabin in the Sky och Stormy Weather, och då var hennes andra delar som i Panama Hattie, där hon sjöng ett par låtar, men på sätt där de skulle kunna klippa hennes scener ur filmen, så att filmen kunde visas i den amerikanska södern. Jag tror MGM hyrde henne i god tro, och de ville göra dessa filmer, men de fick riktiga drivkrafter från dessa utställare mitt i landet och i söder. "

7) Hollywood Kantine (1944)

Under andra världskriget var Hollywood Canteen en klubb som erbjuder underhållning till soldater som var på väg utomlands eller på semester. Warner Bros vände sig i verklighetsklubben till den här musikaliska komedin, där två soldater på ledning tillbringade några nätter vid kantinen som var underhållna av en mängd Warner-stjärnor, inklusive Bette Davis.

KL: "Jag gjorde en serie på podcasten om Hollywood under andra världskriget, som inkluderade Bette Davis erfarenhet som startade Hollywood Canteen. Hon samarbetade med John Garfield, men Bette tog i grunden ledningen och var där varje natt och Warner Brothers bestämde att göra en film om alla sina stjärnor som hugger in på Hollywood Canteen. Det var i grund och botten bara en ursäkt för alla dessa stjärna komoser, men det är en väldigt intressant historisk artefakt eftersom det finns en lång konversation om hur Hollywood blev involverad i Andra världskriget. De blev involverade från en "propaganda för krigens synvinkel", men alla krigspropaganda var också propaganda för studiorna och försökte visa att de inte var denna bransch av synd utan att de var patrioter och De gjorde sin del för att hjälpa landet. Trots att de flesta filmstjärnorna inte slogs i kriget så sålde de verkligen den här tanken att du kunde stanna hemma, bo i din herrgård och göra filmer och fortfarande göra din p konst."

Bette Davis och John Garfield i Hollywood Canteen.

Getty Images

8) stjärnan (1952)

Sterling Hayden och Bette Davis i The Star.

Getty Images

Bette Davis spelar en sköljd skådespelerska som försöker desperat att återfå sin envägsbenämda karriär.

KL: " Stjärnan var skriven av en kvinna som heter Katherine Albert, som var en vän med Joan Crawford, men de föll ut. Jag tror att det var för att Katherines dotter skulle gifta sig med en kille och [Katherine] ville inte ha det henne till, och sedan Joan berättade för dottern: 'Ja, fortsätt och gifta dig med honom!'

"Så Katherine skrev den här filmen, som verkar väldigt inspirerad av Joan Crawford i medelåldern och försöker hålla fast vid hennes stjärnvärld. Och det faktum att det var huvudrollen Bette Davis, som Joan hade haft denna långa historia och rivalitet med, sågs av några Hollywood folk som en attack på Joan. "

9) Prinsen och The Showgirl (1957)

Marilyn Monroe spelar den eponymous showgirl som blir intrasslad i politisk intrig när hon är hövdad av en utländsk prins (Laurence Olivier, som också leder).

KL: "Det här är definitivt en av mina favorit Marilyn Monroe-filmer, men det är en fascinerande period i hennes liv. Det var en mycket orolig produktion - det var den andra av två filmer som hon producerade, och även om hon gjorde det genom sin produktion företag, hon hade en mycket svår tidskrävande kraft och det fanns många män runt henne - Laurence Oliver, hennes co-star och regissör och hennes man Arthur Miller - och de berättade ständigt för henne att de visste vad som var bäst för henne. Jag tror att hon bara uppror mot dessa styrande krafter och gick in i en nedåtgående spiral. Det finns många historier att hon inte fokuserade på att göra filmen så mycket som hon fokuserade på att dricka champagne.

"Eftersom detta var en avgörande punkt i Marilyns karriär, är det artefakt som kommer ut ur det - av mycket kamp och sorg. Jag tycker att filmen själv är bara tråkig som helvete, särskilt i jämförelse med den första filmen hon producerade, busstopp . Den här filmen är problematisk på många sätt, men hennes prestanda är super bra och hon var väldigt glad över det eftersom det var ett sätt att avbilda henne i denna bransch där män objektiverar henne Att gå därifrån till prinsen och Showgirl är typ av en nedgång. "

Marilyn Monroe i Prinsen och Showgirl.

Getty Images

Från: Harper's BAZAAR US