16 saker i ditt hem som gör dig olycklig

Anonim

Getty Images

När du går in i ett rum, var uppmärksam på hur du känner. Inspirerar din omgivning dig? Eller upplever du en vaguöst ihållande "bla" känsla? Om den senare ringer sant, kanske du vill ta en andra titt på inredningen och röran i rymden. Överraskande kan dessa saker påverka dina dagliga känslor, enligt experter.

18 Bilder

Getty ImagesIan Cumming

Heirlooms och presenter.

Din moster hade stora avsikter när hon skickade ner den fina figursamlingen till dig, men det betyder inte att du borde behålla det. "Vi håller på arv / gåvor trots att vi inte tycker om eller tycker om dem eftersom vi känner oss skyldiga att ge dem bort", säger psykolog och författare Dr Susan Bartell. "De väger oss emotionellt och orsakar fysisk rörelse. Vi behåller saker som inte stämmer överens med vår stilstilhållning, och vi har inte plats för saker som verkligen skulle ge oss glädje."

Getty ImagesLena Granefelt

Dina barns grejer.

Det är inte bara några leksaker på golvet - det är den dagliga tidvattnet av leksaker, kläder, accessoarer och till och med konstverk. "Kid clutter gör föräldrarna oroliga, eftersom det är så svårt att städa upp och hitta ett utrymme för att hålla det, så det förvärrar känslan av att vara out of control - en känsla av att så många föräldrar redan har runt att höja barn när saker aren Det går inte smidigt, säger Dr Bartell.

Getty ImagesNewton Daly

Böcker du inte längre älskar.

"Böcker inspirerar så starka känslor, eftersom de har blivit portaler till andra världar, de gav oss andra liv och utökade fantasier", säger Christina Waters, doktor, författare till Inside the Flame: Glädjen att skatta vad du redan har . "Vi tenderar att behålla de som har varit med oss ​​under viktiga tider i våra liv. Det är som att ge upp en del av våra liv för att släppa en älskad bok." Men när en bok har motsatt effekt kan den istället röra upp negativa känslor.

Getty Images

Din tv.

Om du har en vana att klicka på TV så fort du kommer hem, lyssna på: Överskott av buller orsakar överbelastning (och gör det mer utmanande att göra genom dina dagliga sysslor), så det är bättre att lagra din apparat bakom ett skåp för att minska din uppmaning att hålla på det hela tiden.

Getty ImagesWIN-Initiative

Dina barndomsminnen.

Du kommer aldrig ge upp din favoritdocka eller nalle, men de mindre viktiga artefakterna från barndomen kan vara svåra att dela med - men deras närvaro kan ta emot emotionell vägtull. "Mot bakgrund av att en tidigare skatt inte längre håller sin gamla magi, är att erkänna att vi själva har förändrats. Och ofta förverkligar denna förverkan oss att fråga oss, okej, vad skulle nu vara en källa till lycka?" säger Waters. "Förändring ger alltid frågor om vem vi är och vad vi vill ut ur våra liv. För att finna att samlingen av dockor som vi har haft sedan barndomen inte längre förtränger, måste tvingas växa upp. Alltid en knepig utsikter."

Getty Images

Dina speglar.

Dessa dekorativa reflekterande ytor är kanske inte det bästa valet av heminredning. Enligt en rapport från forskare vid psykiatrisk institut i London avslöjade en studie på 50 personer att spegeln i slutändan stressade ut dem om deras utseende. Vi föreslår inte att du bör börja applicera din mascara eller curling ditt hår spegelfria, men du kanske vill begränsa speglarna till ditt badrum för att minska stressen i ditt liv.

Getty ImagesSteve Outram

Samlingar som inte längre ger glädje.

En en gång älskad samling kan bli betungande när du inte längre är in i objekten. "Samlingen är förknippad med minnen av en tid i livet eller en person, och så kan svårigheten att skilja sig vara den omedvetna känslan att du överger minnet eller personen", säger Dr. Gail Saltz, psykiater och värd för "The Power of Olika "podcast". Det hjälper till att skapa ditt eget väldigt små minnesmärke till minnet, som en anteckning som beskriver dem eller ett stycke som betyder resten av samlingen hålls på en speciell plats så att du kan veta att avlägsnandet av resten inte glömmer bort person eller minne. "

Getty Images

Din unmade säng.

Att hoppa över denna karaktär har en överraskande negativ inverkan på ditt liv. Du ser, organisationen är nyckeln till att hantera livets dagliga problem (och stressorer) med nåd, så starta dagen med att städa upp ditt sovrum är avgörande. Och sedan du gör sängen varje dag kan det hjälpa dig att sova bättre, och vi vet alla att vara trött är en stor stress, det är i princip en win-win när det gäller din ångesthantering.

Getty ImagesIlias Yusoff / EyeEm

Oanvända hobbytillbehör.

"Övergivna eller oanvända hobbyförnödenheter är en form av ambitioner. Det är mycket lättare att samla materialet till en hobby än att göra tid och ansträngning för att driva den", säger Francine Jay, bloggen bakom Miss Minimalist och författare till The Joy of Mindre . "Och vi känner att så länge vi har en garderob full av garn, är vi en stickare - även om vi inte har rört våra nålar i månader (eller år!)." Det stash förföljer en särskilt stark skuldkrets och ångest, eftersom det är något du spenderade pengar på och inte använde.

Getty ImagesJonas von der Hude

Tunga draperier.

Tjocka sammet draperier sköljer ditt vardagsrum i mörkret och lockar nästan omedelbart allt damm i ditt hem. "Ju tyngre dina möbler och fönsterbehandlingar är, desto tyngre är atmosfären, " säger Laura Benko, holistisk designexpert och författare till The Holistic Home: Feng Shui för Mind Body Spirit Space . "Det finns vissa tider när ett utrymme kräver en väsentlig, tyngre drapering, men välj noga dina fönsterhöljen och kom ihåg, " lätt och luftigt "får dig att känna dig ljus och luftig!"

Getty ImagesBlend Bilder - RK Studio

Fel färg.

"Färg har en beprövad psykologisk inverkan på humör. Vi vet att röda, orange och brännande toner är aktiva och stimulerande färger, blues och greens är mer avslappnande och grå och beige är neutrala", säger Benko. Men hon betonar också vikten av att välja en färg du älskar, snarare än en som är trendig. "Säg att du har en särskild förening med rött - du kan inte stå emot det. Då överträder det allmänna samförståndet som säger vad du ska måla ditt hem", säger hon.

Getty ImagesJudy Davidson

Brutna objekt.

Varje gång du öppnar skåpet finns det: din trasiga teacup. Det kan vara förbi reparation, men du tvekar fortfarande att kasta ut det. "Min teori är att det är en känsla av brist", säger Anjie Cho, arkitekt, certifierad feng shui konsult och grundare av holistiska utrymmen. "Vi är rädda för att vi inte har tillräckligt, det är en fattigdoms mentalitet. Det handlar verkligen om att inte känna sig" tillräckligt "eller värdig i oss själva. Rädslan att släppa ut saker. Men att kultivera fattigdoms mentaliteten bara förföljer det och omger dig med brutna föremål skapar en liknande bruten energi i våra inre och yttre liv. "

Getty ImagesDietmar Fuhrmann / EyeEm

Den höga gamla papper.

Det värsta med en hög med pappersarbete är att veta hur överallt dess innehåll kan vara. "Pappersarbete är överväldigande och tråkigt. Gamla gratulationskort och korrespondens är ofta som brutna saker, det representerar gamla minnen som människor är rädda för att släppa, " säger Collette Shine, professionell arrangör och grundare av Organize and Shine. "Stora högar av pappersrörelse kan orsaka ångest, känslor av att vara överväldigad, skam och definitivt stress." Att bryta högen ner i lättare att klara bitar kan hjälpa till att hantera de överväldigande känslorna.

Getty Images

Öppna lagring.

"Det är helt värt att använda en extra hyll för att lagra staplar av tallrikar och kryddor, men gör inte över det", varnar Amelia Meena, grundare av Appleshine, som säger att folk har en tendens att lagra för många lager och verktyg istället för att få bli av med onödiga saker efter behov, skapa rörelse - vilket vi vet kan ge på känslor av ångest och stress.

Getty Images

Dekorativa bordsskivor.

När de används korrekt är dessa verktyg experter som Maeve Richmond, grundare av Maeve's Method, svär vid. "De ger ett mål eller" drop zone ", säger hon. Det enda problemet? De hamnar ofta som en behållare för slumpmässig rodnad, som då tjänar som kontaktpunkt i ditt utrymme, vilket orsakar stress i ett rum du går till söker avslappning.

Getty ImagesDharini Amin / EyeEm

Slumpmässiga muggar (eller reklamfilmer).

Visst, att rånen var rolig när du hittade den på butikshandelsbutiken, men nu är skämt lite gammalt. "Den här typen av röran är irriterande och mina kunder har svårt att bli av med det här, " säger Shine. "Konferens swag verkar alltid som om det skulle vara användbart, men det brukar bara sluta rattla runt ditt kök eller skräpslådan. Det är svårt att låta ett föremål gå när det är gratis eller till försäljning på grund av uppfattningen att du har en bra deal eller du tror att det måste vara värt någonting. "

Getty ImagesSadeugra

Att lära sig släppa taget.

Medan du erkänner vilka saker i ditt liv som utlöser negativa känslor är hälften av slaget, kan lossande av dessa föremål vara överraskande svårt. Det kan vara bättre att reframe decluttering som en handling av självhjälp. "Värdera ditt utrymme så mycket som dina grejer", säger Francine Jay. "Vi behöver utrymme för att engagera oss i aktiviteter vi älskar - vara det lek med våra barn, gör yoga i vårt sovrum eller dansa en tango i vardagsrummet. Det är vad vi gör, inte vad vi äger, vilket gör livet minnesvärt och meningsfullt. "

Jill Ferry Photography

När ska du få hjälp.

Om du kämpar med att skilja med saker i ditt hem, finns professionell hjälp tillgänglig. "Ibland är det inte att kunna kasta någonting bort, det är faktiskt hamster, en form av tvångssyndrom, " säger Dr. Saltz. "Det här är speciellt så om du har samlingar av olika saker som verkligen inte är förnuftiga som tidningar, läppstift, saker som du inte bryr dig om individuellt. Om du delar med alla dina samlingar ger du mycket ångest och bryter mot ditt livliga utrymme, detta kan kräva en del ingrepp från en terapeut som kan hjälpa till med att behandla OCD och därigenom hamstra. "