12 saker du inte visste om Eiffeltornet

Anonim

Getty

Det finns en anledning att detta kända landmärke är synonymt med Paris: Det är lång, elegant och rik på historia. Men du kan bli förvånad över att vissa parisar inte alltid var så angelägna om detta monument, för de trodde det hindrade stadens skyline (nu skulle de flesta argumentera för att den gör det!). Här är mer roliga fakta om detta ikoniska torn:

1. Det byggdes 1889 för att markera 100-årsdagen av den franska revolutionen.

Och var en del av Paris Exposition (AKA världens mässa). Mer än 100 konstnärer lämnade mönster, men arkitektfirmaet Eiffel et Compagnie vann.

2. Men ägaren (Gustave Eiffel) utformade inte själva tornet.

Det var en av hans konstruktionsingenjörer, Maurice Koechlin, som kom upp med konceptet - även om han inte ofta får krediter där krediten betalas. (Borde ha låst i de namnrättigheterna, kompis)

3. Flera hundra arbetstagare spenderade två år på att montera gallretornet.

Den slutliga designen krävde 18 000 stycken pölstryk och en otrolig 2, 5 miljoner nitar. Visserligen låter det mycket svårare än 3-D Eiffeltårnet pussel som vi hade som barn.

Getty

4. Planen var att riva ner den efter 20 år.

Quelle horreur! Men ja, det var inte tänkt att vara permanent. Men stadens tjänstemän behöll det eftersom det var en värdefull radiotelegrafstation. Inte för att det var ett vackert, ikoniskt landmärke eller något.

5. Det spelade en viktig roll i första världskriget.

Genom att avlyssna många fiendens radiokommunikation. Senare under andra världskriget blev det nästan rivet när Hitler beordrade att det skulle förstöras, men den generalsekreterare vägrade lyda.

6. Det brukade vara den högsta byggnaden i världen.

I 41 år regerade det på 1, 050 meter högt, men Chrysler Building i New York City överträffade det 1930.

Getty

7. Det finns mer än 40 repliker runt om i världen.

Inklusive en halvskalversion i Las Vegas, Nevada och full skala i Tokyo, Japan. Passande, den i Paris, Texas har en cowboyhatt på toppen.

Getty

8. Det krymper när det är kallt ute.

Cirka sex inches totalt! Det svävar också två till tre inches i vinden.

9. Nästan 250 miljoner människor har besökt den sedan den öppnades.

Och cirka sju miljoner per år, vilket gör den till den mest besökta monumentet i världen. Varje besökare kan välja mellan att ta 1.665 steg till toppen eller använda hissen.

Getty

10. Det får en ny färgfärg vart sjunde år.

Det är ingen lätt feat: Det kräver 60 ton färg, 1 500 borstar och ett team med 25 målare.

11. Det finns en lägenhet på tredje våningen.

Det var ursprungligen skapat för Gustave Eiffel som privatkvarter för underhållande, men nu kan allmänheten se den när de besöker.

12. Det tar 20.000 ljuspärlor att göra tornet gnistrande varje natt.

Och det tar 43 tekniker att ändra dem (woof). Det förklarar varför glödlamporna bara ändras till olika färger vid mycket speciella tillfällen.

Getty